Regia Națională a Pădurilor-Romsilva

 

Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Administrație

Despre parc

Turism

       

Noutăţi

Galerie foto

O colecţie de imagini din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina

Filme

Peștera Bolii

 

Lungă de 455 m şi străbătută de apele pârâului Jupânesei, peștera Bolii a fost folosită din cele mai vechi timpuri, aici s-au descoperit şi vestigiile unei aşezări eneolitice, precum şi fragmente ale unei faune pleistocene. 

Accesul spre peştera Bolii se poate face fie cu trenul până în halta "Peştera Bolii" situată la doar câteva sute de metrii mai jos de peşteră, fie pe DN 66 / E 79 dinspre Haţeg, de la ieșirea din localitatea Bănița se mai păstrează drumul DN 66 încă cca 4,5 km după care se virează spre stânga (există indicator) pe o stradă îngustă (asfaltată) ce urcă spre peşteră trecând peste calea ferată, sau dinspre Petroșani de la ieșirea din localitatese se mai păstrează drumul DN 66 încă cca 2,9 km după care se virează spre dreapta pe o stradă îngustă (asfaltată) ce urcă spre peşteră trecând peste calea ferată.

Peştera Bolii este gestionată de către Asociaţia Petro Aqua din Petroşani, asociaţie ce s-a ocupat atât de amenajarea peşterii cât şi de promovarea ei.

 

Peştera Bolii este străbătută de râul Jupâneasa peste care sunt construite poduri, cu precizarea că ultimele două poduri, necesare pentru ieșirea din peșteră folosind accesul din aval, nu au fost realizate deoarece la ieșirea din peșteră se află calea ferată Simeria-Petroșani, existând pericolul de accidentare. Peștera este iluminată artificial (e bine totuşi să aveţi şi o lanternă), accesul se face în urma achitării taxei de intrare.

În anumite perioade ale anului peştera este „locuită” de două specii de lilieci, astfel vă rugăm să păstrați liniștea.

© 2009 Administraţia Parcului Natural Gărdiştea Muncelului - Cioclovina | www.gradiste.ro